Kopriva je jedna od najrasprostranjenijih i najcenjenijih lekovitih biljaka na planeti.Poznata je po bogatstvu nutrijenata i celokupnom uticaju na vitalnost. I dok su listovi koprive već dobro poznati po svojim blagotvornim efektima, manje je poznato da njeno seme, sitno, ali moćno krije još bogatiju riznicu koristi.
Seme koprive sadrži visoke koncentracije vitamina A, B, C, E, K, kao i gvožđe, magnezijum, kalcijum, silicijum, cink i esencijalne masne kiseline. U narodnoj tradiciji, seme se koristilo kao prirodan tonik za regeneraciju tela, naročito kod iscrpljenosti, slabosti i smanjenog nivoa energije.
U formi čaja, seme koprive oslobađa blagi orašasti ukus i postaje izuzetno hranljiv napitak, pogodan za svakodnevnu podršku celokupnom zdravlju.
Namena čaja:
- Za energiju i regeneraciju
Pomaže kod umora, hronične iscrpljenosti i opšte slabosti. Podstiče prirodnu vitalnost i rad nadbubrežnih žlezda. - Za mentalnu jasnoću i raspoloženje
Seme podiže nivo dopamina, čime doprinosi boljem raspoloženju i osećaju unutrašnje snage. - Za zdravlje kože, kose i noktiju
Zahvaljujući visokim nivoima minerala i esencijalnih masnih kiselina, čaj podržava prirodnu lepotu iznutra. - Za jetru, bubrege i organe za detoksikaciju
Koristi se kao podrška funkciji jetre i bubrega, naročito kod problema sa eliminacijom toksina. - Protiv upala i za imunitet
Deluje protivupalno i antioksidativno – podržava zdravu crevnu floru i pomaže kod problema poput kolitisa.
Način pripreme čaja
Dodati 1 kašičicu semena koprive u šolju (200 ml) vrele vode.
Poklopiti i ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta.
Procediti i piti toplo.
Preporučuje se konzumacija 1–2 puta dnevno, idealno ujutru ili u periodima kada je telu potrebna dodatna snaga i balans.
Način čuvanja čaja
Seme koprive čuvajte na hladnom, suvom i tamnom mestu, u dobro zatvorenoj posudi, dalje od izvora toplote i svetlosti – kako bi se sačuvala svežina i lekovita svojstva.
Recenzije
Još nema komentara.